SEO Optimizacija.

Da li znaš da 91% sajtova nikada ne dobije posetu sa Google pretrage? Razlog: nije urađen SEO.
Ako želiš da povećaš broj organiskih poseta sajtu, SEO je prava stvar za tebe. Optimizacija sajta se ne
radi za jedan dan, niti za jedan mesec i ne donosi odmah rezultate. Ali kada počne da ih donosi, nadmašiće
većinu tvojih plaćenih oglasa.

Šta je zapravo SEO?

SEO ili Search Engine Optimization je skup tehnika kojima se uređuju sadržaj i tehnički elementi sajta, kako bi se uskladili sa standardima koje postavljaju pretraživači, kao što su: Google, Bing, Yahoo itd… Cilj SEO je da dovede što više poseta na tvoj sajt bez plaćanja reklama. Organske posete sajtu imaju veću stopu konverzija u odnosu na plaćene oglase, ali je daleko teže pozicionirati se iznad konkurencije prirodnim putem nego plaćenim.


Gledano kratkoročno, SEO ti neće dati apsolutno nikakve rezultate. Plaćeni oglasi na Google hoće. A pored toga, nikada nećeš biti iznad plaćenih oglasa! Pa zašto onda da radiš SEO?

59%ljudi preskoči oglase i otvori prvu organsku pretragu. Ljudi smatraju relevantnijim sadržaj koji im Google organski prikazuje, od onog koji im je nametnut kao oglas. Oglasi donose brzo povećanje broja poseta, dok je za SEO potrebno znatno više vremena, ali donosi dugoročne rezultate.

Google oglasi su sve skuplji, samo u 2022. godini cena po kliku je povećana više od 20%, a šta će biti za nekoliko godina? Ko će moći da priušti plaćeno oglašavanje…

Zašto ti je SEO potreban?

SEO ne znači samo unapređivanje sadržaja za pretraživače (Google algoritam). Primarni cilj SEO je da zadovolji potrebe posetioca sajta i da poveća broj konverzija na sajtu. Ako sajt korisniku nudi sadržaj koji je on tražio, on će se opet vratiti, i eventualno izvršiti kupovinu, prijaviti se na tvoj newsletter, pozvati te telefonom ili napraviti bilo koju drugu konverziju koja je relevantna za tvoj biznis. Zar nisi upravo zbog toga pokrenuo/la svoj sajt?

Sa druge strane, Google jako ceni relevantan sadržaj, i on će to nagraditi sa visokom pozicijom u pretrazi. Čak će te i cena klika na oglasu koštati manje ako je stranica na koju vodiš posetioca SEO optimizovana. A idealna situacija je da se dva puta pojaviš u pretrazi: jednom sa plaćenim oglasom, i drugi put u organskoj pretrazi. Tada je tvoj sajt u očima posetioca autoritet.

KAKO MI RADIMO SEO?

Za početak, radimo kompletnu inspekciju tvog sajta. Proveravamo brzinu učitavanja stranica, trenutne pozicije u pretrazi, kvalitet postojećeg sadržaja, i pravimo izveštaj o svemu tome. 

Taj izveštaj prosleđujemo i tebi, kako bi imao uvid o trenutnom stanju. Zatim, u skladu sa tvojom branšom, kreiramo strategiju, koja je od ključnog značaja za uspeh. Spor sajt se prvo mora ubrzati, a pre toga se moraju pronaći razlozi zbog kojih je učitavanje stranica sporo. 

Svi tehnički elementi SEO se prvo rade, a kada se ostvari potreban nivo tehničkih predispozicija, krećemo sa uređivanjem sadržaja: slika, tekstova, opisa proizvoda, usluga itd. Sve ovo prati istraživanje relevantnih ključnih reči i analiziranje konkurencije.

Na dnevnom nivou pratimo pomeranja. U početku se ona gotovo i ne dešavaju, jer Google je „skeptičan“ i mora se žestoko pomučiti da bi se dobila njegova pažnja. Ali, kada se dobiju prvi signali, kreće se u još jaču akciju. 

želiš da tvoj sajt bude u vrhu pretrage?

Naš cilj je da tvoja web stranica bude što bolje rangirana na Google-u, što će povećati vidljivost tvog biznisa, dovesti više poseta i poboljšati ROI. Ako želiš da poboljšaš svoje SEO performanse, kontaktiraj nas i mi ćemo ti pomoći da postigneš svoje ciljeve.